El municipi de Capçanes, que forma part de la comarca del Priorat, se situa en una de les dues àrees amb més riquesa en construccions de pedra en sec de la comarca ( l'altra és la zona del riu Montsant i les serres que l'envolten). A la zona de les Taules, situada a l'est del nucli urbà de Capçanes, s'hi aplega una gran diversitat d'elements de pedra en sec en un espai força reduït. Hi podem observar marges, barraques, sopluigs, corrals, cocons, armariets, arneres, clapers, recers i un forn de calç.
Es tracta d'una zona conreada des d'antic pels mitgers, els pagesos i jornalers més pobres que treballaven les terres menys productives. Aquesta diversitat i , al mateix temps, concentració d'elements en un espai reduït, ha permès el disseny del present itinerari, que té per objectiu donar a conèixer aquest patrimoni tan valuós i, també, recuperar els noms i renoms de les edificacions i els seus antics propietaris.
Un cop hem deixat els cotxes a la Cooperativa, i hem creuat la riera de Capçanes agafem el camí de les Taules, que ens portarà a veure tot una sèrie d’edificacions de pedra, el primer que troben es el cocó de cal Ximo de Cama.
Desprès per un ample camí visitem dos nou elements la caseta de l’obaga de Mas d’en Francisco i la de Ca la Marina, tot baixant cap al poble, podem veure la caseta doble i el cocó del Cal Colom i sobre tot el complex de Ca l’Arengada, per la gran diversitat d’estructures, molt a prop hi trobem també un forn de calc i un parell sopluig.
Un cop acabada la caminada, un quants, varem fer una visita al Celler de la Cooperativa, on varem poder fruir d’un tast de vins.
Així varem acabar la sortida a Capçanes, amb un bon ambient i un grup força nombrós d’amics, que tot i haver passat un dia calorós, va ser agradable i varem aprendre una mica més aquestes construccions tan arrelades a la mediterrània.
Ferran Martí